İnternet alan adları, internet üzerinde bulunan bilgisayar veya internet sitelerinin IP adresleri yerine kullanılan tanımlayıcı ve hatırlaması kolay isimlerdir. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve web sayfası sayısının artmasıyla birlikte her bir IP adresini hafızada tutmak imkansız hale gelmiş ve alan adları geliştirilmiştir. Başka bir deyişle alan adı, bir İnternet sitesini veya İnternet üzerindeki bir noktayı tanımlayan ve ona ulaşmayı sağlayan, kullanıcılara bir anlam ifade eden ve hatırlanması kolay, eşsiz (biricik-unique) alfa nümerik kelimedir.
Alan Adı (domain) Kaydı, alan adı (domain) tescili ve alan adı (domain) tahsisi kavramları aynı anlama gelmekte birbiri yerine kullanılmaktadır. Basitçe ifade etmek gerekirse alan adı kaydı, bir websitesine ulaşmak için kullanılan alan adının en az 1 en fazla 5 yıl kiralanmasıdır. Bir web sitesi sahibi olabilmeniz için öncelikle bir alan adı tescil ettirmeniz gerekmektedir.
Domain tescil, domain kayıt, alan adı kayıt, alan adı tescil ve isim tescil aynı anlama gelmektedir.
Backorder halihazırda bir başkası tarafından kayıt edilmiş ancak süresi dolan veya kullanım hakkı terk edilen bir alan adını, tekrar kullanılabilir hale geldiği anda otomatik olarak alma talebi anlamına gelir. Bu işlem, alan adı tescil firmaları (kayıt kuruluşları) aracılığıyla gerçekleştirilir ve başarılı olması durumunda, talebi veren kişi alan adını diğer kişilerden önce kaydetme hakkı kazanır. Backorder hakkında daha fazla bilgiye https://www.aak.com.tr/backorder-nedir.php adresinden ulaşabilirsiniz.
Açılımı ".tr" Ağ Bilgi Sistemi olan TRABİS, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından işletilecek ve ".tr" uzantılı alan adlarının beglesiz şekilde alınabilmesine olanak sağlayan sistemdir. TRABİS resmi web sayfasına https://www.trabis.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
TRABİS 14 Eylül 2022 tarihinde faaliyete geçmiş olup yetkili kayıt kuruluşu olan AAK tarafından belgesiz alan adı (domain) tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir.
TRABİS'in devreye girmesiyle birlikte daha önceden belge sunularak alınabilen
alan adları herhangi bir belge sunmadan kolayca alınabilmeye başlamıştır. "İlk
gelen alır" kuralına göre çalışan sistemde boştaki bir alan adı saniyeler içeriside kaydedilebilmektedir.
Sadece hukuk büroları ve avukatlar tarafından tahsis ettirilebilen av.tr ya da tıp doktorlarına
mahsus dr.tr gibi uzantılar ise belge ile işlem görmeye devam etmektedir. Bu uzantılardan biriyle
alan adı (domain) almak isteyen kullanıcılar gerekli belgeleri AAK'ye ileterek işlemlerini kolayca
tamamlayabilmektedir.
Bireysel kullanıcıların whois bilgileri KVKK gereği varsayılan ayar olarak erişime kapalı durumdadır. Dilerseniz alan adınız sorgulandığında size ulaşılabilmesi için anonim@aak.com.tr tarzı anonim bir mail adresi tanımlayabilir ve bu adrese gönderilen e-postaları size yönlendirebiliriz. Bu servis AAK tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
BTK tarafından yayımlanan düzenlemelere göre tr uzantılı alan adlarının satışı 2025 yılı Eylül ayında mümkün olacaktır. Bununla birlitke belli durumlarda feragat, devir ve iç transfer işlemleri yapılabilmektedir. Konuyla ilgili daha geniş bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz. Diğer uzantılar içinse kullanıcılar arasında alım satıma imkan veren ya da açık arttırma düzenlenen Flippa ve AfterNic gibi ikincil alan adı platformlarında da satış yapabilirsiniz.
İnternet şebekesi üzerindeki elektronik cihazlar birbirleriyle haberleşirken İnternet Protokol (IP) adresi kullanmaktadır. IP adresi mantık olarak günlük hayatta kullandığımız telefon numarasına benzemekte olup internet şebekesine bağlı her bir makinenin tekil bir IP adresi bulunmaktadır. Ancak IP adreslerinin son kullanıcılar tarafından bilinmesi ve hatırda tutulması zor olduğu içi İnternet üzerinden iletişimi kolaylaştırmak amacıyla alan adlarını IP adreslerine çeviren Alan Adı Sistemi (Domain Name System-DNS) geliştirilmiştir. DNS, telefonlarımızda kullandığımız rehber hizmetine benzemektedir. Nasıl ki telefonumuz aramak istediğimiz arkadaşımınız ismini yazınca arka planda telefon numarası üzerinden işlem yapıyorsa DNS de alan adı girildiği zaman arka planda IP adresine dönüşüm işlemi gerçekleştirmektedir.